כי החינוך בדורות האחרונים סבל משמרנות ברוב בתי הספר . במצבו של התלמיד אין שינוי המורה אותו מורה , הלוח אותו לוח, שעורי הבית והמבחנים נשארים והשעון ממשיך להתנהל כפי שהתנהל לפני שנים רבים. המורה ממשיך להיות מתוסכל ומתקשה לעניין, לרתק, להקשיב, לשים לב ולגרום להבין, כאשר 30-40 תלמידים בעלי יכולת ורצונות שונים נמצאים בשיא האנרגיות שלהם. לפיכך אני מאמינה שסביבת הויקי הלימודית כן תחולל שינוי בשיטת הלימוד כך שתעלה את המוטיבציה בקרב התלמידים, תעודד עבודת צוות, תהפוך את הלמידה לרלוונטית ומעניינת.
"ויקי (מבוטא "ווי-קי", באנגלית: Wiki) היא שיטה לבנייה פשוטה ומהירה של מאגרי מידע ואתרי אינטרנט, שבהם התוכן נכתב ונערך על ידי כלל הגולשים. מקור המילה היא בהוואית (לשון ילידי הוואי) שם פירושה מהיר". (הגדרה מתוך ויקיפידיה)
קריטריונים להערכת סביבת הויקי:
קריטריון 1: חד מימדיות מול קישוריות:
סביבת הויקי מעודדת פיתוח חשיבה לא ליניארית, פלורליסטית, מסתעפת וביקורתית כך שהתלמידים יוצרים, עורכים ומתקנים טקסטים במשותף. סביבת הויקי מספקת הזדמנות לאינטראקציה בין הלומדים וזה בעצם שיאה של האוריינות הדיגיטלית.
קריטריון 2: איכות הטקסט / תוכן:
ויקי הינו כלי המאפשר הבניית ידע דרך התנסות אישית, התרשגות, חוויות ובכך הלומד צובר ידע ושאר העמיתים מעריכים את הידע שלו.
קריטריון 3: סדר אקראי מול הבנייה [קטלוג, מפתוח או קישוריות]:
העבודה בסביבת הויקי היא מתועדת מכיוון שישנה את האפשרות לשמור את כל הגרסאות של כל דף באתר, עם אפשרות שחזור גרסה קודמת בכל עת. כמו כן יש את אפשרות ההגנה על הדפים ומחיקת דפים. תרומה זו של היסטורית הדפים עוזרת למנחה הקורס להעריך את עבודתו של כל תלמיד ותרומתו לתוצר הסופי.
קריטריון 4: ידידותיות ושימושיות בסביבת העבודה:
הויקי מאפשר עיצוב פשוט, שילוב תמונות קבצים וסרטונים, פתיחת דפים, ארגון ועיצוב דפים, הגנת הדפים בפני שינויים. בעלי ההרשאות יכולים לבצע כל הפעולות הנ"ל באופן פשוט ומידי. בנוסף, ניתן להוריד את סביבת הויקי בחינם מן הרשת ובכך אפשר להתאימה לצורכי המשתמשים. מדובר בכלי פשוט אשר לא צורך ידע קודם רב.
קריטריון 5: זיהוי מטרות למידה:
אתגר השימוש בסביבת הויקי הוא חשיפת התלמידים ליתרונות ומוגבלות הכלי. כמו כן צריך לקבוע מטרות לימודיות המתאימות לסביבת הויקי. בנוסף יש לתת לתלמידים להתנסות בסביבה ולבחון אותה באופן עצמאי.
קריטריון 6: עדכניות ועדכון:
סביבת הויקי מאפשרת עדכון ועיצוב התוכן על ידי הגולשים. כל הגרסאות נשמרות בדף ההיסטוריה. ובך יוכל המורה לראות את תרומתו של כל תלמיד בכל דף באופן מידי ופשוט" (רותם, 2008) .
קריטריון 7: שימוש בחוכמת ההמונים / המלצות חברתיות:
הרעיון העומד מאחורי חוכמת ההמונים זה שבמצבים מסוימים חוכמתם של ההמון טובה יותר מזו של מומחה אחד ושארבע עיניים יותר טובות משתי עיניים. הויקי היא מערכת ושיטת בניית וניהול של מאגרי מידע ואתרי אינטרנט, שבה התוכן נכתב ונערך במשותף על ידי קבוצת הגולשים. טכנולוגיה זו הינה בעלת פוטנציאל גבוה ליישום תהליכים של למידה שיתופית בסביבות למידה מקוונת (מישר וטל, 2007). אך צריך לדאוג לבחירת אנשי הקבוצה על פי התנאים הבאים: התנאי הראשון הוא המגוון (כך שתקבל מגוון של דעות, מוצרים והצעות). התנאי השני הוא התלות בין האנשים השותפים . והתנאי השלישי הוא האגרגציה (הדרך הטובה ביותר לצבור את דעותיהם של אנשים).
ולבסוף, אני מקווה שהצלחתי לשכנע אתכם להתחיל ליישם סביבה זו בכיתות שלכם כפי שאני בעצמי התחלתיJ
מקורות:
1. מישר-טל, ח. וטל-אלחסיד, ע. (2007). מטלה שיתופית בקורס אקדמי בסביבת ויקי.
2. רותם, א. (2008). שילוב למידה ועשייה פדגוגית שיתופית באמצעות –וויקי Wiki.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה